Select Page
foam rolling för spända muskler

Träna med TRX Band

Att träna med TRX band är ett unikt sätt att kombinera styrketräning med balans och koordination. Trots att träningsformen kan se avancerad ut så finns det övningar för alla motionärer, från nybörjare till elitnivå.

Men har man aldrig provat TRX träning kan det vara lite svårt att veta vart man ska börja. Därför har vi skapat den här guiden där vi går igenom allt från fördelarna med att träna med TRX band och hur man väljer rätt TRX band, till populära övningar och vanliga frågor.

Vad är ett TRX band?

Ett TRX band är en typ träningsband bestående av träningsremmar med handtag som gör det möjligt att träna med sin egen kroppsvikt. Träningsbandet kommer ursprungligen från USA och har snabbt blivit ett populärt sätt att träna styrka med fokus på rörlighet, koordination och flexibilitet.

Fördelarna med TRX träning

Den största fördelen med TRX träning är att man kan hänga i banden. Till skillnad mot många andra träningsband är TRX banden stumma, vilket gör att man kan använda banden för att hänga i för att göra övningar med sin egen kropp som belastning.

Detta ger en stor variation av träningsmöjligheter där man lätt kan justera sin position för att ändra belastningen i musklerna. Det gör att TRX banden passar oavsett om du precis har börjat träna eller om du tränar på elitnivå.

Tanken med TRX träning är att göra olika typer av rörelser för att öka kroppens rörlighet och flexibilitet istället för att fokusera på individuella muskelgrupper.

En annan fördel med TRX träning är att banden tar väldigt lite plats. Det gör att man slipper att ha stora träningsmaskiner hemma som ska tas fram och stuvas undan när de inte används.

Tack vare att banden är så lätt att ta med sig är det många som använder dom utomhus eftersom de enkelt kan fästas runt ett träd eller en gren för att köra igång med ett pass.

Så väljer du rätt TRX band

Även om man oftast kallar själva upphängningstekniken för TRX band så är det också ett varumärke. Det gör att även om det finns flera olika aktörer som erbjuder liknande produkter så är det bara banden från TRX som får heta TRX band.

Det här är viktigt att ha koll på när man gör prisjämförelser online så man inte köper ett band som marknadsförs som ett TRX band med som inte är av samma kvalitét. För att säkerställa att ett träningsband är ett original kan man gå in på TRX hemsida och säkerställa att produkten finns i deras sortiment.

Två bästsäljare i sortimentet är TRX Home2 och TRX PRO Suspension Training Kit som båda finns att köpa hos Gymgrossisten.com.

TRX Home2

TRX Home2 är ett komplett startkit med allt man behöver för att komma igång med TRX träning hemma. I kitet så ingår även 1 års medlemsskap av TRX App som innehåller instruktionsvideos med bra övningar.

TRX PRO Suspension Training Kit

TRX PRO Suspension Training Kit är ett träningskit utvecklat för kommersiellt bruk som används av personliga tränare eller köps in av gym. Dessa band är tänkta att kunna tåla mer frekvent och högre belastning än TRX Home.

Liknande produkter från andra varumärken

Om man bara vill prova på att träna med sin egen kroppsvikt kan ett TRX band kännas lite dyrt. Då finns det andra aktörer på marknaden som erbjuder liknande typer av band till en lägre kostnad.

Dessa är oftast enklare utformade och erbjuder inte samma flexibilitet som ett TRX band. Men vill man göra basövningarna så går det minst lika bra med ett annat band.

Hemmaträning med TRX band

TRX band är ett väldigt bra träningsredskap för hemmaträning. Bandet tar väldigt lite plats och är lätt att sätta upp med hjälp av förankringarna som ingår i kitet, Vilket gör att man kan köra ett pass hemma snabbt och effektivt.

Populära övningar med TRX band

Crunches

Justera TRX banden så att öglorna hänger en bit ovanför golvet. Ställ dig sedan i en armhävningsposition och trä in fötterna i öglorna. När du hittat en bra balans drar du sakta och kontrollerat upp knäna mot magen så långt du kommer och sedan tillbaka till utgångsläget.

Benböj med TRX band

Börja övningen stående med TRX banden framför dig och handtagen i brösthöjd. Ta tag i handtagen och böj på knäna samtidigt som du har en rak rygg. När du böjt benen ca 90 grader pressar du upp kroppen med benen till en stående position igen. Repetera 8 – 12 gånger.

Rodd

Ställ dig framför TRX banden och se till att handtagen är i brösthöjd. Ta tag i handtagen och luta dig bakåt med rak kropp tills armarna är helt utsträckta. Dra dig sedan tillbaka med hjälp av ryggen så händerna nuddar bröstet.

Motståndet i övningen påverkas av hur mycket man lutar sig bakåt, så tycker man det är för tungt så är det bara räta upp kroppen lite.

Höftlyft

Lägg dig på rygg med böjda ben och med fötterna i öglorna på TRX banden. Från den här positionen skjuter du sedan fram höften så mycket du kan. När du nått ditt maxläge låter du kroppen sjunka tillbaka tillbaka till startpositionen igen.

FAQ

Vilken TRX ska man ha?

Vill man köpa ett original TRX band rekommenderar vi att man köper ett TRX Home2 som är ett komplett startkit med allt man behöver för TRX träning hemma.

Hur fäster man ett TRX band?

Det medföljer två olika typer av förankringar i TRX kitten, dels så finns ett band som man kan trä runt ett träd eller en gren. Sedan inkluderas även en förankring för dörrar där man klämmer fast bandet i dörren.

Hur bra är TRX träning?

TRX träning är ett bra sätt att öka rörligheten och flexibiliteten i kroppen. Istället för att fokusera på individuella muskler så fokuserar man på rörelser inom TRX träning. Det gör att man får en mer smidigt och allsidig träning än andra typer av träningsredskap.

Sammanfattning

TRX träning är ett unikt sätt att träna styrka genom rörlighet och balansträning. Tack vare att TRX bandet är litet passar det bra att ha med sig när man reser, eller som en del av sin utrustning när man tränar hemma.

Är man ute efter ett komplett kit med allt man behöver för att börja träna med TRX band rekommenderar vi att man köper TRX Home2 som går att köpa hos Gymgrossisten.com och BodyStore.