Select Page

Träna överkroppen med gummiband

Att träna kroppen med hjälp av gummiband är sedan länge en populär metod. Kanske minns du de gamla Tv-shops reklamerna där gummibanden presenterades flitigt.

Endast 2 minuter om dagen skulle räcka och sen skulle du ha en kropp likt Arnold Schwarzenegger. Jo, visst innehöll reklamerna en hel del osanningar, men träning med gummiband är faktiskt väldigt effektivt och ett utmärkt träningsredskap för den som vill bli starkare och mer flexibel i överkroppen.

Träna överkroppen med gummiband
Vi vet med oss att träning med gummiband kommer med en hel del fördelar. Till att börja med är träningsformen ett mer skonsamt alternativ till styrketräning och redskapet gör det enkelt att variera mellan olika övningar.

På så sätt kan du träna olika muskelgrupper, med ett och samma band. De är dessutom otroligt enkla att förvara och tar upp så när som ingen plats alls. Kanske är det just därför som de har blivit så uppskattade.

Här nedan kommer vi att tipsa om fem stycken övningar som du kan använda dig av för att träna upp överkroppen och bli starkare och friskare. Fokus ligger på bland annat axlar, men också rygg och armar.

Vill du ha en stark överkropp gäller det att du också tränar bålen och därför har vi sett till att de övningar som listas också aktiverar magen.

Övningarna som vi tipsar om kan med fördel utövas fristående, men de fungerar även riktigt bra som komplement till annan träning, t.ex. löpning, cykling eller promenader.

För bästa resultat bör du se till att du upprepar varje övning 15 gånger innan du går vidare till nästan. Se till att du utför övningarna i tre varv. Är det muskelgrupper som finns på båda sidor av kroppen ska övningen utföras 15 gånger i tre varv på vardera sida.

1. Skulderbladsdraget

Att känna en smärta mellan skulderbladen är vanligt om man har ett stillasittande jobb där man arbetar mycket vid datorn.

Skulderbladsdrag är en övning som ser till att musklerna mellan skulderbladen får aktiveras och bli starkare. Börja med att stå höftbrett med fötterna och ta tag i gummibandet. Dina armar ska vara nästintill raka och bandet ska vara utdraget så att en spänning uppstår.

Se till att dina armbågar är i ungefär i brösthöjd. Dra nu ihop dina skulderblad och dra armbågarna bakåt horisontellt. Gå sedan tillbaka till startposition och håll tillbaka för att skapa motstånd.

2. Rodd

Rodd är en mycket populär träningsövning som kan utövas med maskin eller med hjälp av ett gummiband. Börja med att fästa bandet under dina fötter.

Korsa det sedan och ta tag i den andra delen av bandet, likt ett handtag. Nu fäller du hela överkroppen framåt och se till att knäna är lätt böjda. Din rygg ska vara rak under hela övningen.

Dra sedan armbågarna bakåt och se till att hålla dem tätt mot överkroppen. Återgå till startposition och upprepa.

3. Utåtrotation

Den här övningen är perfekt för dig som behöver rehabilitering av axlar. Börja med att fästa ditt gummiband i en dörr. Även ett dörrhandtag kan fungera. Ställ dig nu på gummibandet så att det finns en viss spänning och ta tag i handtagen. Armen ska vara mot bröstkorgen i jämnhöjd med naveln.

Rotera nu ut din underarm tills den pekar rakt utåt. Stanna i denna position under någon enstaka sekund och återgå sedan till startposition. Här är det viktigt att det bara är axeln som roterar, inte hela ryggen eller kroppen.

4. Sidoresningar

Ställ dig precis på mitten av gummibandet och ta tag i handtagen med båda händerna. Se till att du står höftbrett med fötterna och att armarna är utmed dina sidor. Håll axlarna sänkta och armbågarna med en lätt böj. För nu dina armar ut mot varsin sida. Du bör inte pressa för mycket.

Kör tills det tar stopp eller som mest upp till samma höjd som dina armhålor.

5. Biceps curl

För att göra en biceps curl börjar du övningen på samma sätt som vid sidoresningar. Det betyder att du ställer dig på bandet och tar tag i gummibandets handtag.

I den här övningen ska dina underarmar vara riktade framåt. Redan från start kan det vara bra att se till att bandet är relativt spänt och att det finns ett visst motstånd. Håll nu dina överarmar helt stilla och lyft istället dina underarmar. Underarmarna ska lyftas så att de befinner sig cirka 10 cm från dina axlar.

Läs mer om träning

Träna med TRX band

Träna med TRX band

Nybörjarguide: Träning med TRX Band hemma Att träna med TRX band är ett unikt sätt att...